Inlägg – Kategorier

Vårkontroll i kuporna

Nu i april har vi haft vårkontroll i alla kupor. Trots att det har varit lite upp och ner med vädret såg det väldigt bra ut och flera bigårdar hade till och med samlat in mycket honung. Jag gissar att mycket av honungen kommer från sälgar.

Av de som beställt paketbin och drottningar är det många som är nyfikna på hur det går så därför kommer jag lägga upp lite uppdateringar och bilder med jämna mellanrum.

Vårkontroll

Det är alltid lika ivrigt att kolla i kuporna igen på våren. Vädret har svängt mycket men vi fick några fina dagar då vi kunde kolla alla kuporna.

När vi öppnar kupan ser vi oftast direkt om det är ett bra eller dåligt samhälle. Vi vill se mycket bin, ägg och tillräckligt med honung/socker för att de ska klara sig tills det blir bra väder och rikligt med nektar i naturen.

De flesta samhällena hade minst 3-4 ramar med ägg/yngel/täckt yngel. Detta är bland de viktigaste att se så man vet att det kommer kläckas många bin till våra största honungsdrag i maj/juni.

I vissa samhällen fanns det för mycket honung/socker då plockade vi ut några ramar så drottningen har mer plats att lägga ägg. I andra samhällen var det för lite, då fick dessa foderramarna från de “rika”. Några foderramar blev över, dessa sparar vi till nästa månad då vi ska göra avläggare.

Till sist river vi på en foderram för att simulera drag så drottningen lägger mer ägg. När det kommer in mycket nektar i kupan är det en signal för drottningen att lägga ägg. Men om man vill ta till vara fullt på draget är det lite sent att lägga ägg när det redan blommar, därför simulerar vi ett drag genom att riva på en ram så bina jobbar med honungen redan nu. På ett liknande sätt sprider vi ut matningen i augusti för att simulera ett längre drag och få fler vinterbin.

Drottningar

Det fanns också några samhällen som förlorat sina drottningar. Ibland lyckas vi kombinera ett annat svagt samhälle med drottning med ett utan drottning. Om samhället är väldigt starkt men ändå inte har drottning brukar vi ge en yngelram för att hjälpa lite med styrkan och komma tillbaka så fort vi börjat odla drottningar(i maj) för att se om det går att rädda. Det är lite knepigt nu i april eftersom det är både för kallt och för få drönare för att para drottningar.

Hur mycket tid tar biodling?

Detta är en fråga som förtjänar ett eget inlägg. Det korta svaret är allt från ett par timmar över hela säsongen till flera timmar varje dag. Det finns även mycket man kan lägga tid på över vintern som har med biodlingen och göra även om man inte tittar i kuporna.

Det beror självklart också på hur många samhällen man har, erfarenhet och hur mycket man vill göra på egen hand eller köpa. T.ex kan man bygga sina egna kupor, odla sina egna drottningar eller kan man köpa hem färdigparade drottningar eller paketbin för att spara tid.

Nästan alla moment kan man göra till en helt egen vetenskap och snöa in sig riktigt ordentligt. Det finns många som spenderar hela sommaren på att avla drottningar. Andra som åker runt på marknader, också de som vilar i hängmattan och låter bina göra jobbet.

Så när jag får denna frågan är det inte så lätt att ge ett enkelt svar. Det beror mestadels på vad biodlaren själv vill få ut av biodlingen.

Skillnad på nybörjare/hobby/yrke

Om man inte vill göra det så komplicerat räcker det oftast med någon enklare koll att samhället har en äggläggande drottning, tillräckligt med mat för vintern och någon form av varroabekämpning som fungerar. Då klarar sig bina oftast bra själva. Någon svärmkontroll kan också vara bra och 1-3 dagar att skörda och tappa honung vill nog de flesta biodlarna ha med.

Men när man är helt ny tar allt längre tid och man har mycket att studera för att förstå vad man tittar på och vad man kan göra för åtgärder. Under min första sommar med bin ville jag ibland titta i kuporna flera gånger per dag. Jag fick hejda mig själv för att inte störa bina för ofta.

För yrkesbiodlare som har flera hundra samhällen skulle det vara omöjligt att spendera så mycket tid i varje kupa. När jag öppnar locket nu är det oftast bara i någon minut och det är händer ca 10 gånger under en säsong. Yngelrummet kollar jag i de flesta fallen en gång på våren och en gång på hösten, och då letar jag inte efter drottningen om jag ser ägg. Men som nybörjare skulle jag aldrig hinna uppfatta vad jag håller på med på den tiden.

Sammanfattning

Så för att summera behöver det inte ta så mycket tid om man inte vill det. Men det är viktigt att man finns till och lägger ner energi på sina djur för att de ska må bra.

Det är mycket att lära sig i början för att klara av det. Men efter man lärt sig grunderna kan man utan problem titta till sin kupa ett par gånger i månaden och njuta av sommaren(eller nörda in sig djupare i biodling).